Lipsa de concentrare: ce se află în spatele fenomenului și ce ajută cu adevărat

Konzentrationsschwäche was hilft

Concentrarea este necesară în multe aspecte ale vieții. La serviciu, la școală, la facultate, seara, când citiți în pat sau când rezolvați un rebus. Dar ce se întâmplă dacă gândurile dvs. se rătăcesc constant din cauza lipsei de concentrare? Cum mai puteți lucra eficient atunci?

Toată lumea cunoaște zilele în care nu vă simțiți productiv sau capabil. Prea puțin somn, stresul sau o dietă proastă pot face dificilă viața de zi cu zi. Pe termen lung, însă, acestea pot duce, de asemenea, la o lipsă de concentrare.

Dar cum anume recunosc o lipsă de concentrare? Și orice problemă de concentrare este la fel de patologică? Cum pot trata o lipsă de concentrare? Când ar trebui să consult un medic și ce consecințe poate avea?

Puteți afla toate acestea în acest articol.

Prezentare generală

 1. Ce este de fapt o lipsă de concentrare?
 2. Cum se poate declanșa o lipsă de concentrare?
 3. Cum reacționează corpul meu la o lipsă de concentrare?
 4. Când să consultați un medic?
 5. Ce ajută la o lipsă de concentrare?
 6. Lipsa de concentrare: o problemă la birou?
 
 

Ce este de fapt o lipsă de concentrare?

Știm cu toții cât de obositor poate fi să rămânem concentrați pentru o perioadă mai lungă de timp. Dacă concentrarea scade după o oră de muncă mentală, acest lucru nu este neobișnuit și cu siguranță nu este o lipsă de concentrare. Vorbim de acest lucru doar atunci când concentrarea nu funcționează corect pe o perioadă mai lungă de timp. Măsura în care este afectată concentrarea variază.

Concentrarea înseamnă concentrarea întregii atenții asupra unui anumit lucru, activitate, persoană sau stimulent. Toate celelalte lucruri, adică distragerile, le observăm doar marginal. Ne putem antrena concentrarea ca pe un mușchi. Ceea ce înseamnă că, contrar a ceea ce cred mulți oameni, nu este înnăscută. Este un proces de maturizare prin care trecem, mai ales la grădiniță sau la școală. La fel ca un mușchi, după un anumit efort, concentrarea noastră se epuizează și dispare. Acest lucru se datorează faptului că efortul mental pe care îl necesită concentrarea este enorm. Cu toate acestea, dacă în mod constant și repetat nu reușim să ne concentrăm asupra unui singur lucru, vorbim de o lipsă de concentrare.

În cazul unei lipse de concentrare, suntem, prin urmare, permanent incapabili să ne protejăm de alți stimuli. În consecință, atenția noastră trece de la un lucru la altul. În schimb, vorbim de o tulburare de concentrare atunci când capacitatea noastră de concentrare este doar temporar slăbită sau afectată. Cu toate acestea, granițele dintre lipsa de concentrare și tulburările de concentrare nu sunt bine stabilite și chiar și din punct de vedere medical nu există o definiție clară a celor două fenomene.

 
 

Cum se declanșează o lipsă de concentrare?

Nu este întotdeauna clar dacă lipsa de concentrare este doar un rău temporar sau o afecțiune
permanentă. Este extrem de dificil să se distingă o lipsă de concentrare de o tulburare de concentrare sau de o lipsă temporară de concentrare.

Dar, indiferent despre ce este vorba, pentru persoana afectată suferința este de obicei mare. Dacă munca nu mai poate fi efectuată eficient sau dacă materialul de învățare nu mai poate fi memorat, trebuie căutate remedii. Totuși, pentru a face acest lucru, este mai întâi important să examinăm mai îndeaproape cauza problemelor de concentrare. Numai atunci va deveni clar dacă lipsa de concentrare este temporară sau permanentă.

Cauzele unei slabe concentrări pot fi atât psihologice, cât și fizice. Adesea, problemele de concentrare sunt, de asemenea, un simptom concomitent al unei alte boli sau afecțiuni. Cauzele comune ale unei slabe concentrări includ:

 • Lipsa somnului
 • Lipsa de exerciții fizice
 • Dieta greșită
 • Stresul
 • Consumul de alcool, cofeină sau droguri
 • Efectele secundare ale medicamentelor
 • Boli psihologice și psihosomatice, cum ar fi depresia
 • Timp mare petrecut în fața ecranelor

Probleme de concentrare la copii și la vârste înaintate

Vizionarea frecventă și prelungită a televizorului și a jocurilor pe calculator poate afecta concentrarea la copii. Oboseala este, de asemenea, un motiv frecvent pentru care copiii au dificultăți de concentrare la școală.

În cazul în care concentrarea copiilor nu se îmbunătățește pe măsură ce cresc, alte cauze, cum ar fi ADHD, tulburările de percepție sau dislexia (dificultăți de citire și scriere) pot fi, de asemenea, responsabile pentru o concentrare slabă. Adesea, acest lucru îi determină pe copii să dezvolte o teamă de eșec și o lipsă de dorință de a învăța, ceea ce crește potențialul de distragere a atenției.

 
 

Cum reacționează corpul meu atunci când am o lipsă de concentrare?

În unele cazuri, concentrarea slabă este considerată de psihologi ca fiind primul semn de avertizare a depresiei.

Simptomele nu rămân de obicei ascunse față de ceilalți oameni. Persoanele apropiate vor observa foarte repede dacă performanțele dvs. scad sau dacă păreți confuz. De multe ori, ei observă o schimbare în natura dvs. mai devreme decât voi. Dacă, de exemplu, în trecut nu erați deloc timid în fața conflictelor, dar acum vă retrageți în mod vizibil și evitați situațiile conflictuale, acest lucru va fi vizibil. Acest lucru va fi și mai vizibil pentru cei din jurul dvs. dacă performanțele dvs. scad și nu mai puteți să vă desfășurați activitatea în modul obișnuit.

Bineînțeles, acest lucru se aplică și în viața privată. Dacă sunteți neobișnuit de uituc sau distrat, acest lucru va fi observat și de familie sau de partener.

 
 

Când ar trebui să consultați un medic?

Bineînțeles, nu trebuie să mergeți la medic dacă aveți probleme de concentrare. Puteți trata problemele minore de concentrare cu exerciții simple, iar suplimentele nutritive sunt utile și în cazul problemelor de concentrare cauzate de deficiențe nutritive. Dar dacă nimic din toate acestea nu vă ajută, dacă simptomele vi se par amenințătoare, dacă apar brusc și pur și simplu nu vi le puteți explica (de exemplu, din cauza unui stres mare), atunci ar trebui mai degrabă să consultați un medic. Acesta poate afla dacă suferiți de ADHD sau dacă lipsa de concentrare este cauzată de alte boli. La femei, de exemplu, poate fi vorba și de o lipsă temporară de concentrare, care este adesea asociată cu menopauza.

Mergeți la medic: la ce să vă așteptați

O vizită la medic nu este, de obicei, atât de rea pe cât ați putea crede.

În primul rând, medicul dvs. va discuta în detaliu cu dvs. despre istoricul medical. Aceasta este urmată de o examinare fizică, care ajută la clarificarea unei cauze organice a lipsei de concentrare. Un test de sânge, de exemplu, poate exclude deficiența de fier, disfuncția tiroidiană sau slăbiciunea rinichilor. În cazul în care se suspectează hipotensiune arterială, se utilizează o măsurare a tensiunii arteriale, iar procedurile imagistice pot exclude suspiciunea de arterioscleroză sau demență. În plus, se efectuează de obicei teste de auz și de vedere.

În cazul în care medicul detectează o boală de bază, acesta va sugera un plan de tratament. De regulă, acest lucru vă va îmbunătăți și capacitatea de concentrare.

 
 

Ce ajută în cazul lipsei de concentrare?

tresul și presiunea cresc din ce în ce mai mult în societatea actuală. Prin urmare, problemele de concentrare devin, de asemenea, din ce în ce mai frecvente. Totul este un cerc vicios: stresul poate cauza probleme de concentrare, iar problemele de concentrare provoacă un stres suplimentar.

Dacă ați fost diagnosticat cu o lipsă de concentrare, aceasta ar trebui, desigur, să fie tratată cât mai repede posibil pentru a vă îmbunătăți din nou calitatea vieții. Terapia depinde de cauzele individuale.

Antrenamentul autogen, meditația și yoga, de exemplu, s-au dovedit a fi modalități utile de îmbunătățire a concentrării. În general, ar trebui să acordați atenție unui stil de viață sănătos. Aceasta înseamnă:

 • Exerciții fizice suficiente
 • Mult aer curat
 • Dietă echilibrată cu vitamine, fibre și minerale, acizi grași omega și puțin zahăr
 • Relaxare pe lângă muncă
 • Somn suficient
 • Abțineți-vă de la consumul excesiv de alcool și nicotină
 • Dacă lipsa de concentrare se datorează depresiei sau unei alte boli, cum ar fi hipotiroidismul, veți discuta terapia cu medicul curant. Se vor lua apoi măsuri psihologice sau fiziologice individuale.

Se recomandă, de asemenea, exerciții speciale de concentrare pentru a crește în mod specific concentrarea. În articolul nostru „Cele mai bune 10 sfaturi pentru mai multă concentrare în timpul învățării” vă arătăm și cum vă puteți crește concentrarea în timp ce învățați prin mijloace simple.

Exerciții simple de concentrare pentru adulți

Exercițiile de concentrare nu trebuie să fie elaborate sau complicate. Pentru că, de multe ori, este suficient să vă acordați o scurtă pauză și să vă recăpătați astfel concentrarea. De exemplu, cu aceste exerciții simple:

#1 Respirați corect

Doar respirând corect, putem face multe. Ați observat vreodată că respirați deosebit de repede și superficial atunci când sunteți nervos sau stresat? Pe de altă parte, atunci când dormim, respirația noastră este calmă și profundă.

După cum am aflat deja, stresul este unul dintre cei mai comuni factori declanșatori ai lipsei de concentrare. Prin urmare, eliminarea efectivă sau cel puțin reglementarea acestuia ar trebui să fie o prioritate de top.

Prin urmare, încercați să încorporați acest scurt exercițiu în rutina zilnică de lucru o dată pe oră:

Aplecați-vă pe spate în scaunul de birou și închideți ochii. Respirați adânc, țineți-vă respirația timp de patru secunde și apoi expirați încet pe gură. Repetați acest exercițiu de trei ori.

#2 Afirmații

Ați auzit vreodată de afirmații? Afirmațiile sunt menite să declanșeze o emoție pozitivă în noi. Ele au puterea de a ne schimba gândurile despre noi înșine și despre situația noastră.

Modul în care ne simțim are un impact enorm asupra calității muncii noastre. Să spunem că ați dormit rău, nu vă simțiți bine și nu aveți chef să vă faceți treaba. Cum credeți că va fi rezultatul muncii dvs.? Puteți ghici: nu foarte bun.

Aici intervin afirmațiile. Pentru că atunci când ne spunem „Îmi iubesc slujba.” ne simțim bine în momentul în care ne urcăm în tren dimineața. Acum, dacă vă așteaptă o zi plină la serviciu și nu știți cum să începeți, încercați cu o afirmație înainte. De exemplu: „Sunt concentrat și pot face tot ceea ce îmi propun”.

Bineînțeles, afirmațiile nu funcționează peste noapte și în orice situație. Dar încercați să vă vorbiți pozitiv de fiecare dată când vă simțiți copleșit de muncă.

#3 Un opt întors

Ein Junge malt eine imaginäre Acht in die Luft.

Cercetătorii creierului recomandă: imaginați-vă un opt întors plutind în fața ochilor dvs. Cu ajutorul mișcărilor ochilor și ale capului, acum trebuie să scrieți numărul de mai multe ori. Acest exercițiu sincronizează cele două emisfere ale creierului și vă sporește concentrarea.

 

#4 O scurtă plimbare în aer liber

Așa cum am explicat deja, concentrarea este similară unui mușchi: după un efort mare, acesta trebuie mai întâi să se refacă pentru a putea funcționa din nou la capacitate maximă. Și unde să vă recuperați mai bine decât în aer liber? Creierul este alimentat cu oxigen, ochii noștri își pot reveni după toată munca pe ecran, iar lumina naturală a zilei are un efect pozitiv asupra dispoziției noastre. Astfel, împușcați trei iepuri dintr-o lovitură. Data viitoare când vă simțiți deconcentrat, acordați-vă câteva minute și faceți câțiva pași afară.

#5 Mandale de colorat

Cărțile de colorat sunt doar pentru copii? Ei bine, avem vești pentru dvs. Mandalele sunt cărți de colorat pentru adulți. Acestea sunt imagini de forme geometrice care au o semnificație specială în unele religii și sunt folosite chiar și în scopuri de meditație.

Colorarea mandalelor are mai multe efecte pozitive în același timp:

 • Reduce stresul și favorizează relaxarea
 • Calmeazț fluxul gândurilor
 • Creativitatea și concentrarea sunt favorizate.
 
 

Lipsa de concentrare: o problemă la birou?

Problemele de concentrare la birou nu sunt neobișnuite. De fapt, un studiu realizat de Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna pe 1230 de subiecți a constatat că aproximativ 11% dintre lucrătorii elvețieni care lucrează în principal în afara biroului au dificultăți de concentrare.

Scopul studiului a fost acela de a obține o evaluare semnificativă a condițiilor de lucru la birou. În acest scop, au fost incluse în studiu un total de 540 de locuri de muncă din registrul societăților și al întreprinderilor al Oficiului Federal de Statistică din Elveția. Prin intermediul unui chestionar online, oamenii au putut evalua, printre altele, mediul de lucru (aerul, climatul din încăpere, lumina, nivelul de zgomot etc.), pentru a putea trage concluzii cu privire la factorii care ar putea determina condiții de muncă precare. În plus, au fost întrebați și despre factori psihologici, cum ar fi stresul, satisfacția, odihna sau absențele, care pot oferi informații despre problemele de concentrare.

Rezultatele au arătat că problemele de concentrare, alături de oboseală, probleme de somn, arsuri, ochi iritați sau chiar dureri de cap, se numără printre cele mai des menționate probleme ale angajaților de la birou.

Acum se pune întrebarea: sunt aceste tulburări de concentrare la angajații de la birou patologice, sunt mai degrabă efecte secundare enervante ale unei zile stresante sau simptomele sunt doar greu de suportat pentru cei afectați? Toate acestea determină dacă ar trebui, poate, mai degrabă să consultați un medic. Acesta vă poate ajuta să remediați problemele de concentrare și să le preveniți pe cele mai grave, cum ar fi Burnout.

Micronutrienți pentru concentrare slabă

Despre Concentrix®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *